Er was een verschil van inzicht over hoe deze afspraken in de loontabel moesten worden verwerkt. Partijen vonden elkaar uiteindelijk na het zorgvuldig en evenwichtig doorrekenen van de loonruimte. Zo stond in de afspraak dat de loonruimte mocht worden gebruikt om verbeteringen in het loongebouw door te voeren. Het minimumuurloon was eerst opgeschoven naar schaal 5, maar heeft nu een blijvende plek in schaal 1.0. Daarentegen start schaal 5 nu met bijna 16 euro per uur.
Deze belangrijke aanpassing betekent in de praktijk dat niet iedereen een loonsverhoging van 6,1% ontvangt: sommigen krijgen meer, anderen minder. Dat heeft twee redenen: ten eerste is het de logische consequentie van de naar boven bijgestelde schaalbedragen in de laagste treden van de laagste schalen. Ten tweede is gedurende de looptijd van de vorige cao het minimumloon flink gestegen.
Als gevolg van aanvullende gesprekken over de interpretatie van de afspraken is nog een correctie doorgevoerd op de voorlopige tabel. In plaats van 4,85% is het percentage als gevolg van de extra onderhandelingen nu 5,053% geworden. Voor wie dit van toepassing is, wordt dit verschil met terugwerkende kracht verrekend bij de komende salarisronde. Voor de salarisverhoging per 1 januari 2026 is vastgelegd dat de huidige tabel daarvoor de basis vormt.
Er staat nu een fors verbeterd loongebouw, wat het werken in de zwembaden aantrekkelijker maakt en zal leiden tot een betere instroom van nieuwe collega’s.
Met het akkoord over deze loontabel kan de cao worden aangemeld. Ook willen partijen de cao weer algemeen verbindend laten verklaren. Het afsluiten van de cao betekent ook dat partijen snel weer om tafel gaan om als eerstvolgend onderwerp het actualiseren van het functiehuis op te pakken.
De aangepaste loontabellen vind je hier.
We zullen op korte termijn een online voorlichtingsbijeenkomst voor onze leden plannen waarin de cao afspraken worden toegelicht en waar gelegenheid is tot het stellen van vragen.