Zoeken naar lidmaatschap, cao, nieuws etc.
Duurzame inzetbaarheid

Blijvend inzetbaar: waarom meebewegen met veranderingen essentieel is

zwembad-bovenaanzicht-zwemmer

Digitalisering, data en kunstmatige intelligentie, het voelt misschien allemaal een beetje als een ver-van-je-bed-show. Toch verandert de wereld om ons heen in rap tempo, ook in de zwembranche. Om ook in de toekomst mee te kunnen blijven draaien, is het belangrijk om mee te bewegen met deze veranderingen. Wat komt er allemaal aan, en hoe kun je je hierop voorbereiden?

Werk verandert in rap tempo

De manier waarop we in de zwembranche werken, is in de afgelopen jaren al flink veranderd. Er zijn ook zwembaden waar de diepte van het bad kan worden versteld met een beweegbare bodem, en waar zelfs de temperatuur per zwembaddeel kan worden ingesteld. Verder gebruiken we nieuwe lesmethodes, worden er bij sommige zwembaden onderwaterschermen ingezet en doen we de administratie niet meer op losse formulieren, maar digitaal.

Zo kun je precies volgen hoe leerlingen zich ontwikkelen, en op basis van data zien hoe ze zich verhouden tot anderen. Ook wordt het met onderwatercamera’s steeds makkelijker om te zien wat er in het water gebeurt, een uitkomst voor toezichthouders en zwemdocenten. Allemaal belangrijke aanpassingen die het werk eenvoudiger, leuker en veiliger hebben gemaakt. Een ander groot voordeel van deze nieuwe ontwikkelingen, is dat het werk minder fysiek zwaar is geworden. Door nieuwe trends te omarmen, blijf je dus inzetbaar. Nu en in de toekomst.

De opkomst van AI in de zwembranche

De afgelopen tijd hebben veel sectoren kennis gemaakt met kunstmatige intelligentie. Programma’s als ChatGPT hebben vooral op kantoren een steeds grotere rol gekregen in het makkelijker maken van werk. Hoe de toepassing van AI er in de zwembranche uit komt te zien, is nog gissen. Het ziet er niet naar uit dat een robot de zwemlessen zal overnemen, toch kan de technologie voor veel zaken worden gebruikt. 

Denk bijvoorbeeld aan het signaleren van gevaarlijke situaties onderwater, het monitoren van de waterkwaliteit en het analyseren van bezoekersgedrag om de klantbeleving te optimaliseren. Voor jou als medewerker betekent dit dat sommige taken kunnen veranderen of zelfs verdwijnen, terwijl er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Je werk zal er in de toekomst dus anders uit komen te zien. Als je hierin meegaat, blijf je duurzaam inzetbaar voor je werkgever.

Het belang van meebewegen

Al deze nieuwe ontwikkelingen vragen om een belangrijke kerncompetentie: aanpassingsvermogen. Nu technologische hoogstandjes elkaar in hoog tempo opvolgen, is het belangrijk om niet alleen nieuwe dingen te leren, maar ook om je bestaande vaardigheden en kennis toe te passen op nieuwe manieren. 

Dat is niet altijd even gemakkelijk, vooral niet als je al op leeftijd bent en niet zo thuis bent in nieuwe technologische ontwikkelingen. Het kan dan helpen om hulp te vragen van collega’s die meer van technologie afweten. Je zult versteld staan hoeveel je samen te weten komt.

Hoe kun je je vaardigheden up-to-date houden?

Het is de realiteit dat de invulling van veel banen de komende jaren zal gaan veranderen. Als je hier niet in meegaat, riskeer je dat je uiteindelijk niet meer mee kunt komen op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om voortdurend te werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Dit kan op verschillende manieren, zoals het volgen van cursussen, het bijwonen van workshops, of het online zoeken naar informatie. Door actief te investeren in je eigen ontwikkeling, zorg je ervoor dat je klaar bent voor de toekomst.

Zorg voor een leercultuur

Het creëren van een cultuur waarin leren en ontwikkelen centraal staan, is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van jou als medewerker. Door zelf het initiatief te nemen om nieuwe dingen te leren en je kennis te delen met collega’s, kun je bijdragen aan een positieve leeromgeving. Zo groei je niet alleen, maar laat je je team meegroeien. 

Dit artikel delen?

Meer relevante artikelen

Zwembad jongen onder water

Maandelijks up-to-date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.