Werken in de zwembranche betekent niet alleen dat je vaak fysiek bezig bent, maar ook dat je te maken hebt met soms stressvolle situaties. Het is dan ook heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet altijd even makkelijk als je een druk bestaan hebt. Hoe houd je toch een gezonde leefstijl als je in het zwembad werkt?
Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?
Als je gezond leeft, word je minder vaak ziek en zit je beter in je vel. Daarnaast presteer je beter op het werk als je beter voor jezelf zorgt. Zo heb je namelijk meer energie, ben je beter bestand tegen stress en kun je je beter concentreren.
Dat is geen overbodige luxe als je bijvoorbeeld toezicht houdt bij het bad, of zwemles aan het geven bent. Je bent immers verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en leerlingen. Deze vier tips helpen je om te werken aan een gezonde leefstijl:
1. Zorg voor gezonde voeding
Het werk in het zwembad is vaak fysiek en mentaal uitdagend; of je je nu uren moet concentreren tijdens het toezichthouden, of zelf het water in gaat tijdens zwemlessen. Daarom is het extra belangrijk om gezond te eten, zodat je de juiste brandstof binnenkrijgt. Een evenwichtige voeding met voldoende vitamines, mineralen, en vezels helpt je om de hele dag scherp en energiek te blijven.
Veel mensen kiezen voor de makkelijke boterham uit het vuistje, maar dat is niet altijd de gezondste optie. Probeer maaltijden te plannen die rijk zijn aan groenten, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere wrap of rijstbowl. Die kun je bijvoorbeeld de avond van tevoren klaarmaken, zodat je op de dag zelf niet meer hoeft te haasten. Het is beter om snacks met veel suiker te vermijden, na de energiepiek kun je daarvan snel ‘instorten’.
2. Blijf actief, ook buiten werktijd
Als je werkt in een zwembad, ben je waarschijnlijk al veel in beweging tijdens je werk. Toch is het belangrijk om ook buiten werktijd actief te blijven. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je elke dag uren in de sportschool moet doorbrengen. Kies liever een sport die je leuk vindt, zoals yoga, tennis of judo!
Je kunt ook kiezen voor beweging die je makkelijker in je dagelijkse routine opneemt, fiets bijvoorbeeld eens naar je werk, of ga regelmatig een blokje om. Uiteraard kun je ook voor of na je diensten een paar baantjes trekken, misschien kun je zelfs met je leidinggevende overleggen of dit gratis of met korting mag.
3. Prioriteer voldoende slaap
Wist je dat slaap superbelangrijk is voor je algehele gezondheid? Volgens de Hersenstichting helpt slaap je lichaam en geest te herstellen, zodat je je overdag goed voelt. Daarnaast helpt een goede nachtrust je om emoties te verwerken en belangrijke zaken beter te onthouden.
Op de lange termijn versterkt goed slapen je immuunsysteem, je wordt dus minder snel ziek. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt onder andere af van je leeftijd, leefstijl en je genen. Gemiddeld gezien hebben we een vast slaapritme van zeven tot acht uur slaap per nacht nodig, zelfs in het weekend.
Veel mensen hebben moeite om goed te kunnen slapen. Het helpt om van je slaapkamer een fijne ontspannen plek te maken die je goed kunt verduisteren. Vermijd het gebruik van schermen voordat je naar bed gaat, en probeer rond dezelfde tijd te gaan slapen. Sommige mensen hebben baat bij meditatieoefeningen voor het slapen, of luisteren graag naar rustgevende geluiden.
4. Beheer stress op een gezonde manier
Werken in een zwembad kan soms stressvol zijn, vooral tijdens drukke periodes of wanneer je te maken hebt met noodgevallen. Het is daarom belangrijk om gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan. Dat kan met bijvoorbeeld yoga en mindfullness, maar het kan ook al helpen om even stoom af te blazen met een vriend of collega. Even je hart luchten of samen sporten kan een wereld van verschil maken.
Tip: heb je moeite met de balans tussen werk en privé? In dit artikel lees je er meer over.
Het is ook belangrijk om te weten wanneer je hulp moet zoeken als de stress te veel wordt. Sta je voortdurend onder hoogspanning en slaap je slecht? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Praat met je leidinggevende of collega’s als je merkt dat je stressniveau te hoog is, en werk samen aan oplossingen om je werkdruk te verminderen.