Als medewerker in een zwembad ben je een belangrijk onderdeel van het team. Jouw gedrag en houding hebben invloed op de werksfeer en het gevoel van veiligheid onder je collega’s. Maar hoe kun jij daar als medewerker actief aan bijdragen?
Wat is sociale veiligheid eigenlijk?
Laten we beginnen met wat sociale veiligheid betekent. Sociale veiligheid op de werkvloer wil zeggen dat iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn, zonder bang te hoeven zijn voor discriminatie, pesten of intimidatie. Een belangrijk onderdeel van sociale veiligheid is dat je fouten kunt maken en mag zeggen wat je vindt, zonder dat hier negatieve gevolgen aan kunnen hangen.
Het creëren van een sociaal veilige werkomgeving is niet alleen de verantwoordelijkheid van de zwembadeigenaar, maar juist ook van de medewerkers zelf. Als iedereen zich hiervoor inzet, ontstaat er een cultuur van vertrouwen en respect.
Respecteer elkaars verschillen
Een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, begint bij het respecteren van verschillen. In een zwembad werk je samen met mensen van verschillende achtergronden, leeftijden en overtuigingen. Dat kan soms lastig zijn, bijvoorbeeld als je een andere mening hebt over zaken als politiek of kledingstijlen.
Toch kan diversiteit je team ook veel brengen. Mensen uit andere achtergronden brengen nieuwe perspectieven die je aan het denken kunnen zetten. Ook kom je samen tot ideeën waar je alleen nooit op gekomen was.
Ga voor inclusie
Inclusiviteit betekent dat je bewust bent van je eigen vooroordelen en dat je openstaat voor de ideeën en meningen van anderen. Wanneer een collega een andere mening heeft, luister dan naar hen met respect en zonder te oordelen. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat inclusieve teams niet alleen beter presteren, maar ook een positievere werkomgeving creëren. Dat wil toch iedereen?
Wees alert op ongewenst gedrag
Durf jij in te grijpen als een collega nare opmerkingen maakt, of iemand ongewenst aanraakt? Dit soort gedrag kan een enorme impact hebben op het slachtoffer, maar ook op de rest van de werkomgeving. Als teamlid heb je een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt.
Als je getuige bent van ongewenst gedrag, spreek de betreffende persoon er dan op aan. Het helpt om dit samen met een medestander te doen, zo sta je niet alleen. Meld ongewenst gedrag altijd bij je leidinggevende. Is je leidinggevende zelf de dader? Ga dan het gesprek aan bij diens leidinggevende, of een vertrouwenspersoon.
Communiceer open en eerlijk
Open en eerlijke communicatie is een belangrijke voorwaarde voor een sociaal veilige werkomgeving. Dit betekent dat je op een constructieve manier feedback geeft en (misschien nog wel belangrijker) ontvangt. Schroom er ook niet voor om kleine problemen of spanningen bespreekbaar te maken voordat ze kunnen escaleren. Zo voorkom je dat irritaties steeds groter worden en uiteindelijk tot ruzies leiden.