Bekijk de belangrijkste punten uit het resultaat
Bekijk de belangrijkste punten uit het resultaat
Samen met de vakbonden FNV en CNV hebben we een nieuwe cao voor zwembaden en zwemscholen vastgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste punten uit het resultaat.
Per 1 januari 2025 worden de salarissen verhoogd met een percentage dat is gebaseerd op de ontwikkeling van het afgeleide prijsindexindexcijfer alle huishoudens (CPI), zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek over de periode van oktober 2023 tot oktober 2024 verhoogd met 3,5%.
Per 1 januari 2026 worden de salarissen verhoogd met een percentage dat is gebaseerd op de ontwikkeling van het afgeleide prijsindexindexcijfer alle huishoudens (CPI), zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek over de periode van oktober 2024 tot oktober 2025 verhoogd met 3,5%.
De prijscompensatie geldt voor de looptijd van de cao.
De verhoging vindt plaats over de schaalbedragen en de feitelijk uitbetaalde salarissen, met dien verstande dat de verhogingen van toepassing zijn op het loongebouw en de feitelijk uitbetaalde salarissen vóór correctie op basis van het Wettelijk Minimum(uur)loon.
Werkgeverszijde zal de sociale agenda continueren en deze waar nodig en wenselijk toetsten bij werknemerszijde. Werkgeverszijde heeft drie belangrijke speerpunten op deze agenda staan:
Vanaf 1 juli 2024 zijn de bedragen in de salaristabellen gebaseerd op 260 werkbare dagen. Onafhankelijk van het arbeidspatroon van medewerker is de werkgever verplicht om werknemers voor ieder gewerkt uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen (vanaf 1 juli € 13,68).
Per 1 januari 2025 wordt het loongebouw aangepast volgens de systematiek waarbij het minimumloon staat in schaal 1.0 en er tussen elke schaal minimaal 3% progressie zit in de 0 periodieken. Hiervoor wordt de loonruimte gebruikt die er is door de geplande loonsverhoging per 1 januari 2025. Mocht de aanpassing van het wettelijk minimumloon per 1 juli 2025 leiden tot een verstoring van de 3% progressie, dan wordt dit gerepareerd bij de loonsverhoging per 1 januari 2026. De loontabellen worden ter instemming aan de vakbonden voorgelegd en de vakbonden zullen deze instemming niet onthouden als de systematiek zoals hierboven beschreven juist is toegepast.
Met het oog op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en in verband met het opheffen van de coördinatiegroep, wordt het mogelijk om gebruik te maken van de reeds in de cao opgenomen jaarurensystematiek (JUS), zonder dispensatie van de coördinatiegroep. Bij het invoeren van de JUS dient de medezeggenschap conform artikel 27 van de WOR te worden betrokken.
De jaarurensystematiek vormt één van de mogelijke contractvormen, naast de fulltimer, parttimer en oproepkracht. De flexitimer komt te vervallen.
Cao-partijen merken op dat JUS slechts één van de beschikbare mogelijkheden is om te werken aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.
In verband met de invoering van het betaald ouderschapsverlof wordt de regeling gewijzigd. In plaats van de twee weken extra doorbetaald bevallingsverlof wordt het betaald ouderschapsverlof gedurende twee weken aangevuld tot 100%.
Gedurende de looptijd van de cao bespreken c.q. onderzoeken cao-partijen de mogelijkheid tot aanpassing en/of uitwerking van:
Cao-partijen zullen gezamenlijk de Cao-teksten redigeren naar aanleiding van de gemaakte afspraken.
Heb je vragen over de cao? Neem dan contact met ons op.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.